Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Прес-релізи

Саме з 2 лютого 1971 року розпочала свій відлік "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". У світі цей документ відомий під назвою Рамсарська конвенція (за назвою іранського міста Рамсар, де документ був підписаний).   
Під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів, боліт, драговин, торфовищ або водойм - природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонкуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких не перевищує шість метрів.  

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 2294 | Добавил: vineco | Дата: 30.01.2009 | Комментарии (0)

Традиційно щороку у передноворічний період на Вінниччині проводиться операція “Новорічна ялинка”, метою якої є захист хвойних насаджень від самовільних рубок.
Для проведення операції були створені оперативні рейдові бригади з числа працівників Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, УМВС та ВОКСЛП “Віноблагроліс”, які перевіряли лісогосподарські підприємства області, пункти реалізації ялинок та транспортні засоби щодо законності перевезення хвойних дерев. Особлива увага була приділена також перевіркам у приміському залізничному транспорті. Як показує попередній досвід, саме цей вид транспорту був одним із основних шляхів транспортування незаконно надбаних та зрубаних хвойних дерев. 
Для впорядкування торгівлі новорічними ялинками по області були визначені спеціальні місця, під час перевірки яких держінспекторами обов’язково зверталась увага на наявність довідки радіологічного контролю та документів, що засвідчують законність придбання ялинок.
На жаль, уникнути випадків незаконного знищення хвойних насаджень цього року таки не вдалося.
Загалом держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища протягом проведення операції виявлено 15 випадків порушень вимог природоохоронного законодавства. 5 протоколів по факту незаконного продажу ялинок направлено на розгляд судів, по 10 матеріалах винесен ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 1018 | Добавил: vineco | Дата: 21.01.2009 | Комментарии (0)

     З початком новорічних приготувань для працівників лісового господарства та екологів настає сезон відловлювання “ялинкових браконьєрів”.

     Агітація та пропаганда мирного співіснування людини і ялинки ось уже котрий рік поспіль зазнає фіаско: ялинки купують — значить є економічна передумова їх рубати. А  кому з покупців збреде в голову звертати увагу на те, чи зрубані вони у встановленому місці або чи є відповідні документи для їх реалізації? Навпаки, серед любителів “живої” ялинки, що насправді вже полягла від пилки чи сокири, бутує думка, мовляв, якщо уже зрубана, то навіщо ж добру пропадати. ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 915 | Добавил: tanya | Дата: 17.12.2008 | Комментарии (0)

 З початком новорічних приготувань і сподівань на приємний передсвятковий настрій для працівників лісового господарства та екологів настає сезон відловлювання “ялинкових браконьєрів”. Агітація та пропаганда мирного співіснування людини і ялинки ось уже котрий рік поспіль зазнає фіаско: ялинки купують — значить є економічна передумова їх рубати, то ж кому з покупців збреде в голову звертати увагу на те, чи зрубані вони у встановленому місці або чи є відповідні документи для їх реалізації. 
 
   
  Навпаки, серед любителів “живої” ялинки, що насправді вже полягла від пилки чи сокири, бутує думка, мовляв, якщо уже зрубана, то навіщо ж добру пропадати. 
    Наскільки результативно с ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 878 | Добавил: vineco | Дата: 08.12.2008

 

Яким би не дивним виглядало твердження про те, що хижі птахи потребують захисту від людини — насправді це так. Незважаючи на властиву їм обережність, таємничість, загадкову здатність до розрахунку, чисельність їх поступово але впевнено зменшується. 

    До Червоної книги Вінницької області занесені чи не усі з відомих нам пташиних “господарів небес”. Це і канюк, і кібчик, і крук. Рудий шуліка навіть удостоївся честі бути занесеним до Червоної книги України. Хоч сільські мешканці таку братію воліли б занести хіба лише до “чорного списку”. Бо, не зважаючи на значні відмінності у будові тіла та манері поведінки цих птахів, є у них і спільна риса: надто вже люблять поласувати свіжою курятиною. А загалом ці птахи — поліфаги і не гребують нічим. Полюють на виводки каченят, гусенят, індичат, не відмовляться і від кроликів, для яких прогулянка просто неба може стати останньою у житті. Хоч головною і переважною їжею хижих пернатих завжди були дикі тварини, земноводні та комахи, переважно шкідники, і це слід врахувати.

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 4021 | Добавил: vineco | Дата: 27.11.2008

 

   День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій схиляє голови та прапори, запалює свічки, вшановуючи мільйони безвинних душ, які полягли голодною смертю на  родючій українській землі. Й саме дякуючи щедрій землі, природі-годувальниці мільйони змогли вижити в пеклі голоду – виснажені, хворі, схожі на привидів люди з трави та бур’яну варили баланду, куди клали, якщо була, мерзлу картоплю, пекли млинці з хрону, борщ з лободи та кропиви, просто жували кропиву та інші дикоростучі рослини. 

      Майже в кожній родині пам'ятають й бережуть історії про те, як матінка-природа врятувала багатьох від лютої смерті. Во ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 855 | Добавил: tanya | Дата: 21.11.2008

4 жовтня в екологічному календарі відзначено як Всесвітній день захисту тварин, який прийнято відмічати у день смерті Святого Франциска – великого святого, який вважався заступником та покровителем усіх беззахисних, у тому числі тварин. Рішення про щорічне святкування такого дня було прийняте ще у 1931 році учасниками Міжнародного конгресу прихильників руху з захисту природи, який проходив у Італії. Це рішення підтримали організації, створені з метою захисту тварин в різних країнах світу.
З того часу міжнародною спільнотою багато зроблено в галузі підвищення суспільної свідомості та активності громадян щодо захисту тварин та гуманного ставлення до них. На сьогодні у світі діє цілий ряд міжнародних природоохоронних конвенцій і угод світового, європейського, регіонального та міждержавного рівнів, які є чинними й для України. Серед них: Конвенція про охорону біологічного різноманіття, Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція), Конвенція з охорони дикої фауни, флори, та природних місць перебування в Європі (Бернська конвенція), "Про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що знаходяться під загрозою знищення" (CITES).
Окрім того, в нашій країні прийняті закони України "Про тваринний світ", який регулює відносини у галузі охорони, використання і відтворення об'єктів тваринного світу, "Про захист тварин від жорстокого поводженн ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 1187 | Добавил: tanya | Дата: 22.10.2008 | Комментарии (0)

Вже неодноразово писалось про недопустимість спалювання органічних решток – трави, листя, гілля у звичайних вогнищах, які розводять на присадибних ділянках, дачах, городах. Те, що такі вогнища спричиняють вкрай негативний вплив на довкілля й здоров'я людей, здогадується, мабуть, більшість з тих, хто їх розводить, але, як завжди, сподіваються на вічне "авось".
Давайте більш уважніше подивимось на те, що відбувається при згоранні рослинних решток та побутового сміття.
Про те як і чим ми отруюємо самих себе, дітей, природу розповідає головний спеціаліст Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області, координатор Регіонального центру моніторингу довкілля Людмила Горбенко: "За умови високої температури горіння та достатньої кількості кисню сміття згорає повністю, при цьому утворюються водяна пара, вуглекислий газ, оксиди азоту. Однак, у звичайному вогнищі, навіть за умови повністю сухого сміття, неможливо досягнути достатньо високої температури для повного згорання. А навіть при невеликій вологості, температура різко знижується. Саме низька температура горіння та недостатня кількість кисню є причиною того, що при згоранні сміття утворюється сполуки з мутагенними й канцерогенними властивостями.
Наприклад, при спалюванні кучі торішнього листя й трави згорає лише верхня частина, в той час, як нижня тліє, димить й, при недостатній кількості кисню, виділяє у повітря багато небезпечних для здоров’я людин ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 1219 | Добавил: tanya | Дата: 22.10.2008 | Комментарии (0)

Мабуть, жодне управління Вінниччини не згадувалась за останні півроку так часто у пресі, на радіо й телебаченні, як Державне управління охорони навколишнього природного середовища. Висвітлення конфлікту, що пов’язаний із звільненням попереднього та призначенням нового керівного складу цієї державної установи, поступово перетворилось на демонстрацію довгограючого серіалу, де управлінська інтрига ніяк не може дійти до свого логічного завершення, а відповідь на питання: „Хто ж все-таки справжній начальник?” губиться у нашаруванні строк, образів та звуків.
Саме тому, відповідаючи на чисельні запитання громадян, ми даємо офіційне роз’яснення щодо дійсного керівного складу управління.
Наказ про звільнення О.Г.Яворської з посади начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області був виданий Міністерством охорони навколишнього природного середовища України 22 квітня 2008 року за №294. Таке рішення було прийняте за результатами комплексної перевірки діяльності Держуправління, яку здійснювала комісія Мінприроди України в середині квітня 2008 року.
На посаду начальника Держуправління наказом Мінприроди №335-о від 08.05.2008 був призначений фахівець Національного центру поводження з відходами при Мінприроді України Д.О.Бабич.
Але 26 травня 2008 року постановою Вінницького окружного адміністративного суду Яворську Олену Григорівну поновлено на посаді начальника Державного управління ох ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 1287 | Добавил: vineco | Дата: 08.10.2008

« 1 2 ... 9 10 11 12 »
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада