Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Флора і фауна Поділля: шуліка рудий
14:55
Флора і фауна Поділля: шуліка рудий

 

Яким би не дивним виглядало твердження про те, що хижі птахи потребують захисту від людини — насправді це так. Незважаючи на властиву їм обережність, таємничість, загадкову здатність до розрахунку, чисельність їх поступово але впевнено зменшується. 

    До Червоної книги Вінницької області занесені чи не усі з відомих нам пташиних “господарів небес”. Це і канюк, і кібчик, і крук. Рудий шуліка навіть удостоївся честі бути занесеним до Червоної книги України. Хоч сільські мешканці таку братію воліли б занести хіба лише до “чорного списку”. Бо, не зважаючи на значні відмінності у будові тіла та манері поведінки цих птахів, є у них і спільна риса: надто вже люблять поласувати свіжою курятиною. А загалом ці птахи — поліфаги і не гребують нічим. Полюють на виводки каченят, гусенят, індичат, не відмовляться і від кроликів, для яких прогулянка просто неба може стати останньою у житті. Хоч головною і переважною їжею хижих пернатих завжди були дикі тварини, земноводні та комахи, переважно шкідники, і це слід врахувати.

    Період же інтенсивного “штурму” присадибних ділянок припадає якраз на лютий – квітень. Перелітні хижаки якраз тоді повертаються та починають гніздування. Для осілих це теж не менш важливий період — підготовка до кладки яєць потребує значного запасу поживних речовин. Тактика полювання відома: птах закрадається у засідці на високому дереві або парить у височині, спостерігаючи за самотньою, заклопотаною власними справами здобиччю. Вибравши влучний момент зненацька заходить у піке. Цілить у голову, прагнучи якщо й не вбити, то, принаймні, приголомшити жертву. При невдалій операції використовує в якості зброї крила.

    Існує припущення, що хижі птахи рідко відважуються “атакувати” з повітря здобич, котра за розмахом крил переважає. На цьому, очевидно, й заснована неодноразова демонстрація сили багатьма власниками потужних крил. Враховуючи її кібчик чи канюк майже не зачіпають дорослих свійських качок та гусей, намагаються уникати “конфліктів” з півнем. Хоч це не буває як правило, і покладатись на таку сумнівну істину справжньому господареві навряд чи слід. 

    Адже хижі птахи надто обережні. На них справляє більше враження майстерно виготовлене опудало ніж Ваша рушниця, яка на пересічній місцевості (дерева, споруди) до того ж навряд чи вцілить. А для відлякування вибухом вогнепальну зброю використовувати навіть не раціонально. Саме тут в нагоді можуть стати новорічні петарди. 
Знищення рудого шуліки, що є одним з двох видів роду у світовій фауні, а також інших хижаків-червонокнижковиків суворо карається природоохоронним законодавством. Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області радить подолянам бути стриманими у стосунках з дикою природою, пам‘ятаючи, що й улюблениця-кішка почасти спокушається на співмешканців по домашній фермі…

Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 4024 | Додав: vineco | Рейтинг: 2.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада