Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Прес-релізи

     2 вересня 2015 року на виконання Указу Президента України від 24.03.2015 року №169 в Україні відзначається 70-та річниця завершення Другої світової війни.  Відзначення цієї події на державному рівні вшановує подвиг народу України та його роль у перемозі Антигітлерівської коаліції, вшановує пам'ять  мільйонів жертв найбільшої трагедії людства ХХ століття,  утверджує серед міжнародної спільноти сприйняття України як повноправного представника світового співтовариства.    Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи та втрати для цивільного населення. Окрім людських страждань, війна руйнує природне середовище, знищує цілі екосистеми або погіршує їх стан на тривалий період, що має вплив не тільки на одну державу і не тільки на одне покоління. Заради досягнення військової перемоги забруднюються колодязі, а відтак і підземні води, випалюються посіви, отруюються ґрунти, горять ліси і гинуть тварини. У 1990 році проводилося цілеспря ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 545 | Добавил: tanya | Дата: 02.09.2015

 Між кафедрою екології та охорони навколишнього середовища агрономічного факультету Вінницького національного аграрного університету та Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації не перший рік існує продуктивна наукова і практична співпраця.

Метою співпраці є залучення науковців університету до розробки екологічних програм, обґрунтувань щодо збереження природоохоронних територій, впровадження новітніх наукових розробок у виробництво. У державних органах екології студенти проходять виробничу практику, а викладачі – стажування. По завершенні навчання студенти поповнюють ряди працівників зазначених установ. Керівники Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації і Державної екологічної інспекції є постійними учасниками екологічних конференцій, круглих столів, обговорень актуальних проблем екології, що відбуваються у нашому університеті. Вони визначають пріоритетні екологічні проблеми у Вінницькій області та знайомлять з ними викладачів і студентів Вінницького національного аграрного університету, що дозволяє спільно шукати шляхи виходу з них.

Цього разу тісні професійні контакти з органами ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 403 | Добавил: kostya | Дата: 13.12.2016 | Комментарии (0)

 27-29 липня в с.Гущинці Калинівського району в рамках проекту "Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні" відбувся регіональний тренінг з питань ідентифікації, інвентаризації, управління непридатними пестицидами для голів та секретарів районних комісій з питань поводження з безхазяйними відходами та територіальних органів Державної служби надзвичайних ситуацій. Тренінг організований Всеукраїнською екологічною громадською організацією "МАМА-86" спільно з Департаментом екології та природних ресурсів за участі фахівців аварійно-рятувального загону Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Вінницькій області.

В роботі семінару взяли участь представники Департаментів екології Полтавської та Київської областей, заступники голів районних державних адміністрацій області, голови та члени інвентаризаційних комісій з обліку непридатних ХЗЗР, члени районних комісій з питань поводження з безхазяйними відходами. Особлива увага приділялась розгляду дотримання умов з техніки безпеки під час виконання робіт, засобам ін ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 683 | Добавил: kostya | Дата: 29.07.2016 | Комментарии (0)

      Другого лютого 1971 року розпочала свій відлік "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". У світі цей документ відомий під назвою Рамсарська конвенція (за назвою іранського міста Рамсар, де був підписаний документ).

Болота, особливо високотравні, мають надзвичайну здатність до очистки води.     Роль водно-болотних екосистем у збереженні біорізноманіття, у кліматорегулюючих процесах, формуванні та регуляції стоку річок важко переоцінити.

Україна також є однією із сторін Рамсарської конвенції.  На сьогодні в країні понад два десятки водно-болотних угідь, яким надано статус Рамсарських угідь міжнародного значення.

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 504 | Добавил: tanya | Дата: 01.02.2016

    Такі заходи відбуваються щороку, відразу після закінчення мисливського сезону і є обов'язковими для всіх мисливських господарств області. Метою їх проведення є забезпечення охорони, раціонального та невиснажливого використання мисливського фонду області. 
      Під час обліків визначається чисельність тварин та місця їх перебування на території господарств. На підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність господарств, визначаються динаміка чисельності тварин та норми відстрілу на наступний мисливський сезон, приймаються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначаються, в разі потреби, відновлювальні ділянки. 
    Серед основних видів мисливської дичини Вінниччині – козуля, дикий кабан, заєць-русак, куниці кам'яна та лісова. 
За тим, як  дотримуються вимоги природоохоронного законодавства під час проведення обліків, слідкують спеціалісти департаменту екології та природних ресурсів та Вінницького обласного управління лісового та мисл ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 478 | Добавил: tanya | Дата: 31.01.2016

     Охорона і раціональне використання природних ресурсів є одним із завдань державного управління та місцевого самоврядування. Сучасні реалії вивели на перший план екологічні проблеми, що пов’язані із спалюванням пожнивних решток і сухої природної рослинності та створюють серйозну загрозу для здоров’я людей і навколишнього природного середовища.
Адже вогнем знищується не лише суха рослинність, але й насіння та коріння живих рослин. Знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи, які є запилювачами рослин, їх личинки, дощові черв’яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення ґрунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки згорає насіння однорічних, дворічних, деяких багаторічних рослин та шар сухої трави, що утримував вологу, перегнивав, створював мікроклімат для існування багатьох рослин, тварин, комах, формував ґрунт. Руйнується гумус, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності, зменшується їх протиерозійна стійкість. Щорічні пали в одно ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 549 | Добавил: tanya | Дата: 30.10.2015

   На Вінниччині розпочався грибний сезон. Білі гриби, опеньки, маслюки та цілий ряд інших їстівних видів є цінним харчовим продуктом, мають добрі смакові властивості, багаті на білок та амінокислоти. Але багато видів грибів синтезують дуже сильні отруйні речовини. Смертельно небезпечними є ті, що блокують роботу головних систем життєзабезпечення. Наприклад, аманітин та фалоїдин, які виробляються грибами із роду Amanita – мухомором та блідою поганкою. Ця отрута зберігає свою токсичність і після варки при температурі 100°С, не розчиняється у воді і жодні засоби обробки грибів не зменшують її дію. Токсини блідої поганки не знешкоджуються ані в шлунку, ані в кишечнику, швидко всмоктуються в травному каналі, понад 50 відсотків їх залишаються в печінці, 3% - в нирках, 9,5 % - у м‘язах. Симптоми отруєння проявляються тоді, коли людині вже неможливо допомогти. До найбільш небезпечних видів також відносяться сатанинський гриб, пантерний мухомор, несправжній опеньок.

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 677 | Добавил: tanya | Дата: 01.10.2015

   В цей день у 1917 році був створений перший державний заповідник Росії – Баргузинський, завданням якого стало збереження соболя та інших тварин на Байкалі. З часом заповідник отримав міжнародне визнання – рішенням ЮНЕСКО йому надано статус біосферного. А з 1997 року за ініціативи «Центру охорони дикої природи» та «Всесвітнього фонду дикої природи» день утворення Баргузинського заповідника відзначається як День заповідників і національних парків.

Заповідники, національні парки та інші території природно-заповідного фонду сьогодні є майже єдиним засобом збереження природних ландшафтів, дикої фауни та флори. Тому в більшості країн надання природним комплексам статусу особливої державної охорони залишається традиційною та ефективною формою природоохоронної діяльності. 

Значні успіхи у справі заповідання територій досягнуті і на Вінниччині, що є наслідком співпраці владних інституцій, територіальних громад та громадських організацій. Протягом останніх п'яти років площа природно-заповідного фонду стабільно зростала. Так, якщо у 2009 році вона ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 601 | Добавил: tanya | Дата: 07.07.2015

   Закінчується квітування півника або касатика болотного – трав’янистої багаторічної рослини, що зростає на вологих луках, у заплавах річок, біля боліт. На території Вінниччини цей вид занесений до переліку рідкісних та зникаючих, таких, що потребують охорони. Саме тому у 2013 році на території Снітківської сільської ради Мурованокуриловецького району, в долині річки Караєць, де у природному стані збережена ділянка із домінуванням в рослинному покриві півника болотного, був створений ботанічний заказник місцевого значення «Долина ірисів».  

   Територія заказника являє собою заболочену місцевість загальною площею 13,7 гектарів, а в плані геоботанічного районування належить до схилових еродованих лесових рівнин з дубово-грабовими лісами на сірих та темно-сірих опідзолених ґрунтах.

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 627 | Добавил: tanya | Дата: 24.06.2015

1 2 3 ... 11 12 »
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада