Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Прес-релізи

   5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Витоки дати сягають 1972 року, коли у Стокгольмі, на конференції ООН з довкілля, делегації Японії та Сенегалу запропонували щорічно відзначати цей день, щоб привернути увагу людства до проблем використання природних ресурсів планети. 
   У міжнародному програмному документі "Порядок денний на ХХІ століття", який прийняли 179 країн світу, відзначено, що "…у наш час, коли світове співтовариство прагне відійти від нераціональних моделей розвитку і стати на шлях екологічно безпечного і сталого розвитку, одне з основних завдань, що стоять перед ним, полягає у тому, щоб сприяти розумінню загальної мети всіма верствами суспільства. Можливість розуміння такої мети буде залежати від готовності всіх верств суспільства брати участь в широкому співробітництві і діалозі та від визнання самостійної ролі, зобов`язань і особливого потенціалу кожного...” Ця програма, спрямована на досягнення високої якості навколишнього середовища та здорової економі ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 599 | Добавил: tanya | Дата: 05.06.2014

22 травня світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття. Цей день було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття. Саме з того часу діяльність із збереження видів стала предметом міжнародного права. 

Кругообіг та очистка природних вод, збереження ґрунтів і стабільність клімату, якісні продукти харчування та ліки, сировина для промисловості,  безпечне для життя довкілля – все це є можливим настільки, наскільки збережене на Землі різномаїття видів, екосистем, ландшафтів.

Серед багатьох загроз збереженню розмаїття видів слід назвати вирубування лісів, загачування русел, розорювання степових та лучних ділянок природної рослинності, висушування болотних комплексів, нерегульований випас домашніх тварин. Суттєвою загрозою також залишається інвазія – поява чужорідних, агресивних видів з інших екосистем та їх подальше неконтрольоване розмноження.  Прикладом чужорідних рослин – агресорів є амброзія та клен ясинолистий. У цьому зв'язку варто згадати Картахенський протокол про бі ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 620 | Добавил: tanya | Дата: 19.05.2014

  11-12 травня екологічна громадськість світу відзначає Всесвітній день перелітних птахів, який має на меті привернути увагу до перепон, що трапляюся на міграційних шляхах пернатих.
Через Вінницьку область транзитом перелітає більшість журавлів, гусей (окрім сірої гуски), куликів, деякі види качок, всі казарки. Велика частина перелітних птахів гніздиться на території області.
Птахи, які мігрують у теплих повітряних потоках, сконцентровані у вузьких коридорах, що робить їх вразливими до браконьєрства та зіткнення з висотними спорудами. А саме головне – зменшується кількість придатних для відпочинку та підгодівлі місць. Адже мігруючі водоплавні птахи залежать від водно-болотних угідь, які у великій кількості осушуються, використовуються для інтенсивного рибного господарства та забруднюються.
Для того, щоб зробити переліт мігруючих видів більш безпечним, бажано враховувати рекомендації науковців-орнітологів при проектуванні потенційно небезпечних об’єктів, зберігати у природному стані та брати під особливу охорону держави місця перепочинку.
На Він ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 617 | Добавил: tanya | Дата: 12.05.2014

   22 квітня 1970 року у США, в Нью Йорку, студенти, вчителі та викладачі вперше організували національний День Землі. Метою проведення цього заходу було усвідомлення широким колом людей екологічних проблем та спільна праця, спрямована на їх рохв'язання. З 1990 року цей день проголошено міжнародним. В Україні відзначається 3 1992 року. Сьогодні, 22 квітня, у Вінницькому національному технічному університеті відбудеться урочисте підведення підсумків та вручення призів переможцям І туру Першого Міжнародного конкурсу найкращих робіт з моніторингу стану довкілля України. Конкурс проводився серед учнів, студентів та молодих вчених з 1 лютого 2014 року відповідно до наказу Міністра екології та природних ресурсів України. Раніше Вінницький національний технічний університет тричі проводив аналогічний конкурс, але на рівні Вінницької області.



 

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 701 | Добавил: tanya | Дата: 22.04.2014

   Участь в нараді взяли представники органів місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування, організацій та підприємств як з української так і молдовської сторін.
На сьогодні очисні споруди, що належать Сорокському управлінню водоканалізаційного господарства, являють собою залишки інфраструктури, яка не використовуються і потребує демонтажу, а саме: трансформаторна підстанція, металеві конструкції відстійників, паркан, рештки іншого обладнання, три будівлі.
Як зазначив перший заступник голови Сороцького району Борис Івась утримання даного майна обходиться для Сороцького управління водоканалізаційного господарства невиправдано дорого, тому воно готове його демонтувати, засипати та законсервувати мулові майданчики.
Директор департаменту екології та природних ресурсів Володимир Крисько наголосив, що наразі необхідно провести експертизу берегового мулу як українськими, так і молдовськими експертами і, лише потім провести наступну двосторонню зустріч для прийняття відповідних рішень та визначення подальших кроків – проведення рекультивації, очищення території, демонтажу металоконструкцій та будівель тощо.
За результатами обговорень було вирішено до 20 травня 2014 року провести дослідження санітарно-хімічних та бактеріологічних показників берегового мулу, що накопичився за час експлуатації Сороцьких очисних споруд. Проведе ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 616 | Добавил: tanya | Дата: 18.04.2014

  Відзначається у день підписання Рамсарської конвенції, повна назва якої – "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". Україна є одним із 168 членів – договірних сторін Конвенції, які взяли на себе зобов'язання надати до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення хоча б одне своє угіддя та взяти його під охорону. 
   На Вінниччині до списку водно-болотних угідь міжнародного значення входить майже п'ять з половиною тисяч гектарів, що охоплюють територію від села Лядова до міста Ямпіль. Ця частина басейну Дністра є особливо цінною для водно-болотних видів птахів, де зустрічаються птахи 205 видів, з яких 113 – гніздиться. До Червоної книги Всесвітнього союзу охорони природи занесені 9 видів, до Червоної книги України – 24. В деякі періоди року кількість птахів на цій дільниці річки сягає понад 20 тисяч. 57 видів включені в перелік Боннської конвенції про охорону мігруючих видів диких тварин. Взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 734 | Добавил: tanya | Дата: 31.01.2014

   В цей день у 1917 році (за новим стилем) був створений перший державний заповідник Росії – Баргузинський, завданням якого стало збереження соболя та інших тварин на Байкалі. З часом заповідник отримав міжнародне визнання, рішенням ЮНЕСКО йому надано статус біосферного. А з 1997 року за ініціативи "Центру охорони дикої природи" та "Всесвітнього фонду дикої природи" день утворення Баргузинського заповідника відзначається як День заповідників і національних парків.
   Заповідники та національні парки, як і інші території природно-заповідного фонду, сьогодні є майже єдиним засобом збереження природних ландшафтів, дикої фауни та флори. Тому в більшості країн надання природним комплексам статусу особливої державної охорони залишається традиційною та ефективною формою природоохоронної діяльності. 
   Значні успіхи у справі заповідання територій досягнуті і на Вінниччині, що є наслідком співпраці владних інституцій, територіальних громад та громадських організацій. Протягом останніх п'яти років стабільно зростає площа природно-за ... Читати далі »
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 1104 | Добавил: tanya | Дата: 09.01.2014

У зв'язку із внесенням змін до "Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів", затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 року №1218 Департаментом призупинена видача дозволів на розміщення відходів та погодження лімітів на утворення та розміщення відходів до внесення змін у Регламент.
   Відповідно до п.8 Порядку до категорії власників, які звільняються від одержання лімітів на утворення та розміщення відходів належать власники відходів, які не підлягають включенню до реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.1998 року №1360, дані власники подіють щороку через дозвільні центри, центри надання адміністративних послуг декларацію про відходи. 
  Реєстрація декларацій про відходи здійснюється на безоплатній основі. Декларація про відходи передаються до Департаменту екології та природних ресурсів. 
   З метою визначення необхідності отримання дозволу чи подання декларації про відходи, Департамент екології просить власників відходів подати довідку про нормативно допустимі обсяги утворення відходів по всім класам не ... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 2004 | Добавил: tanya | Дата: 01.11.2013

     Компанія "WASTE MANAGEMENT SYSTEMS" пропонує для реалізації проект роздільного збору твердих побутових відходів на спеціально облаштованих площадках на прибудинкових територіях та установку заглиблених контейнерів фінської компанії MOLOK, а також використання спеціальних сміттєвозів. За даними компанії достатньо трьох місяців, щоб об'єм твердих побутових відходів  зменшився, як мінімум, на 10-15 відсотків за рахунок їх ущільнення у контейнерах MOLOK. Для ознайомлення із своєю інноваційною діяльністю компанія запрошує відвідати своє виробництво, яке розташоване у м.Київ. Телефони для довідок: 044 2287088, 2278287; 0674544372, веб-сайт: www.wasteua.com
Категория: Прес-релізи | Просмотров: 853 | Добавил: tanya | Дата: 07.08.2013

« 1 2 3 4 5 ... 11 12 »
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада