Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 16 » Стартувала міжрайонна природоохоронна акція "Збережи малу річку"
14:00
Стартувала міжрайонна природоохоронна акція "Збережи малу річку"

   В області стартувала перша міжрайонна природоохоронна акція "Збережи малу річку".  Ініціаторами виступили Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг за підтримки райдержадміністрацій Барського, Мурованокуриловецького та Могилів-Подільського районів. Акція включатиме як практичні заходи, так і широку інформаційно-просвітницьку кампанію. ЇЇ метою є захист малих річок від забруднення та виснаження, забезпечення сталого функціонування річкових екосистем.

Цього року зусилля будуть спрямовані на очищення та відновлення річки Немія, яка бере свій початок у Барському районі та впадає у річку Дністер між м. Могилів-Подільський та с. Немія.

Початком заходу стала конференція на базі школи-гімназії смт Віндичани. Участь у її роботі взяли представники територіальних громад, через які протікає річка Немія: Копайгорода, Лучинця, Сугаків, Кричанівки, Борщівців, Озаринців, Немії, а також директор департаменту екології та природних ресурсів Володимир Крисько, начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод БУВР річки Південний Буг Ірина Войтюк, голова Могилів-Подільської районної ради Володимир Сірант, перший заступник  райдержадміністрації Сергій Григоренко, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Анатолій, сільські голови, землевпорядники, вчителі, громадські активісти та представники ЗМІ.

Учасники акції з 20 березня по 10 квітня будуть прибирати та упорядковувати прибережно-захисні смуги річки, очищати русло, роздаватимуть керівникам підприємств та власникам приватних домогосподарств, що межують з прибережною смугою, інформаційні буклети про обмеження та правила господарської діяльності відповідно до ст. 60-61 Земельного кодексу України та ст. 88-89 Водного кодексу  України. В інформаційних матеріалах, зокрема, буде зазначено, що у прибережно-захисній смузі річки Немія, яка становить 25 метрів, забороняється:

·         розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і заліснення), у тому числі садівництво та городництво;

  • зберігання  та застосування пестицидів і добрив;
  • влаштування літніх таборів для худоби;
  • будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;
  • влаштування звалищ сміття, гноєсховищ. накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації;
  • миття та обслуговування транспортних засобів і техніки.

На завершення конференції учасники прийняли резолюцію, в який зазначено, що питання очистки та охорони річки Немія будуть підняті на сходах сіл, особлива увага приділятиметься домогосподарствам та підприємствам, що розташовані біля або в межах прибережно-захисної смуги річки; учнівській та студентський молоді рекомендовано продовжити роз'яснювальну роботу серед населення районів; депутатам всіх рівнів, органам місцевого самоврядування долучитись до організації проведення очистки берегів та русла річки; ЗМІ районів проводити відповідну роз’яснювальну роботу.

Спонсорами акції стали ПП "Дари садів", машинобудівний завод ім. Кірова, ПП "Поділляековторресурси", ПП Бзнуні, дирекція Вендичанської школи-гімназії.

Категорія: Події | Переглядів: 659 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада