На Вінниччині розпочався грибний сезон. Білі гриби, опеньки, маслюки та цілий ряд інших їстівних видів є цінним харчовим продуктом, мають добрі смакові властивості, багаті на білок та амінокислоти. Але багато видів грибів синтезують дуже сильні отруйні речовини. Смертельно небезпечними є ті, що блокують роботу головних систем життєзабезпечення. Наприклад, аманітин та фалоїдин, які виробляються грибами із роду Amanita – мухомором та блідою поганкою. Ця отрута зберігає свою токсичність і після варки при температурі 100°С, не розчиняється у воді і жодні засоби обробки грибів не зменшують її дію. Токсини блідої поганки не знешкоджуються ані в шлунку, ані в кишечнику, швидко всмоктуються в травному каналі, понад 50 відсотків їх залишаються в печінці, 3% - в нирках, 9,5 % - у м‘язах. Симптоми отруєння проявляються тоді, коли людині вже неможливо допомогти. До найбільш небезпечних видів також відносяться сатанинський гриб, пантерний мухомор, несправжній опеньок.
...
Читати далі »