Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Листопад » 25 » Відповідь на публікацію
14:44
Відповідь на публікацію
    У газеті "Вінниччина" за 19.11.2008 року, №173(22274), опублікована стаття Антоніни Катеринич "Небезпечний спадок банкрутів".
    Проблему, що порушена у публікації, коментує начальник відділу дозволів та природоохоронних програм Анатолій Іщенко: 
 "Накопичені в області непридатні, заборонені та невизначені пестициди, які залишилися безхазяйними після ліквідації або банкрутства сільськогосподарських підприємств та, зазвичай, розміщені у непридатних для зберігання умовах, є однією із найсерйозніших наших екопроблем. Обласна державна адміністрація та наше Держуправління вже не один рік працюють над її вирішенням. Але у даний час, коли ці вкрай небезпечні відходи ще не знищені, життєво необхідно дотримуватися певних правил, щоб не загострити ситуацію, не допустити надзвичайних ситуацій. 
    Так, особливе місце у цій проблемі займає порядок передачі пестицидів іншим власникам. Маємо непоодинокі випадки, коли непридатні пестициди передавалися без відповідних дозволів Державного управління охорони навколишнього природного середовища (до речі, факти, викладені у згаданій статті, також відносяться до таких випадків). Цей дозвіл важливий тим, що передбачає контроль за подальшим належним зберіганням, транспортуванням та знищенням пестицидів. Саме контроль та відкрита інформація стають на заваді того, що отрута, яку являють непридатні пестициди, може опинитися будь-де. А отрута доволі серйозна, всі непридатні пестициди відносяться до першого класу небезпеки. Як приклад, можна навести дихлордифеніл-трихлоретан –ДДТ, або простіше – дуст. Він впливає на всі живі організми і є канцерогеном, мутагеном, ембріотоксином, нейротоксином, змінює гормональну систему. 
   Порівнюючи кількість непридатних або заборонених пестицидів, за даними районних державних адміністрацій у 2006 та 2007 роках, видно, що в окремих районах та у цілому по області кількість непридатних пестицидів зменшилася, але жоден власник цих відходів не звертався до Держуправління за одержанням дозволу на передачу непридатних пестицидів іншому власнику. Керівники на місцях, на жаль, діють за правилами: "З моєї території відходи вивезли, а решта мене не цікавить". А чи вивезли їх з території? 
    Ще раз підкреслюю, що передача раніш накопичених відходів, зокрема непридатних пестицидів, іншому власнику без відповідного дозволу Державного управління охорони навколишнього природного середовища є порушенням природоохоронного законодавства, а також серйозним ризиком забруднення довкілля. До речі, дозволи на передачу небезпечних відходів надаються Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища безкоштовно. 
   Щодо товариства з Херсонської області, яке надає послуги з вивозу та утилізації отрутохімікатів, то ми маємо сказати наступне. Держуправлінню відомо, що саме у Херсонській області діє ТОВ "Дружба", яке у 2006 році отримало від ряду господарств Вінницької області непридатні пестициди загальною кількістю понад 13 тис. тонн. Але дане товариство не мало і, мабуть, на має ліцензії Мінприроди на здійснення цього виду діяльності. В Україні є два підприємства, що мають ліцензії на операції із обробки та знищення небезпечних відходів, видані Міністерством охорони навколишнього природного середовища України. Це ТОВ "Елга", що діє у м.Шостка Сумської області та ТОВ НВФ "Екоцентр" у м.Кіровоград. Багато інших підприємств мають ліцензії тільки на збирання та перевезення непридатних пестицидів. 
   При проведенні інших операцій з непридатними пестицидами, зокрема перезатарення, власник відходів також повинен отримати відповідний дозвіл у Державного управління охорони навколишнього природного середовища. 
   Для поліпшення ситуації, що склалася з непридатними пестицидами, які зберігаються у неналежних умовах, було заплановано виділити у 2007 році кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання тари для їх перезатарення. Але із-за недосконалості законодавства, яке визначає порядок проведення тендерів, провести тендерну процедуру не вдалося, і, відповідно, кошти на тару не були виділені. 
  Наразі підготовлений проект доручення голови обласної державної адміністрації Олександра Домбровського головам районних адміністрацій, в якому, згідно чинного законодавства, визначений порядок проведення операцій з непридатними пестицидами".





Категорія: Огляд преси | Переглядів: 847 | Додав: vineco | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада