Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 12 » Всесвітній день мігруючих птахів
17:45
Всесвітній день мігруючих птахів

  11-12 травня екологічна громадськість світу відзначає Всесвітній день перелітних птахів, який має на меті привернути увагу до перепон, що трапляюся на міграційних шляхах пернатих.
Через Вінницьку область транзитом перелітає більшість журавлів, гусей (окрім сірої гуски), куликів, деякі види качок, всі казарки. Велика частина перелітних птахів гніздиться на території області.
Птахи, які мігрують у теплих повітряних потоках, сконцентровані у вузьких коридорах, що робить їх вразливими до браконьєрства та зіткнення з висотними спорудами. А саме головне – зменшується кількість придатних для відпочинку та підгодівлі місць. Адже мігруючі водоплавні птахи залежать від водно-болотних угідь, які у великій кількості осушуються, використовуються для інтенсивного рибного господарства та забруднюються.
Для того, щоб зробити переліт мігруючих видів більш безпечним, бажано враховувати рекомендації науковців-орнітологів при проектуванні потенційно небезпечних об’єктів, зберігати у природному стані та брати під особливу охорону держави місця перепочинку.
На Вінниччині вже є цілий ряд заповіданих територій, де перелітні птахи мають можливість перепочити та підгодуватися, а частина – гніздуватись. Серед них – регіональні природні парки у долинах Дністра, Південного Бугу, Мурафи, а також заказники у долинах Згару, Сниводи, Рову, Росі, Десенки. Водно-болотні угіддя в долині річки Дністер включені до списку водно-болотних угідь міжнародного значення. Достатня кормова база, відсутність фактора тривоги сприяють тому, що і взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших.

Довідка: Всесвітній день перелітних птахів був ініційований в 2006 році Угодою про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (AEWA) та Конвенцією про збереження мігруючих видів (CMS) як глобальна інформаційно-освітня кампанія, спрямована на створення сприятливих умов для перелітних птахів та збереження місць їхнього проживання.

Україна є стороною Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин та Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів.




 




 

Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 621 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада