Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 11 » Природно-заповідний фонд області збільшився на 2485 гектари
16:57
Природно-заповідний фонд області збільшився на 2485 гектари
   Рішенням обласної ради в області створено п’ять нових об’єктів природно-заповідного фонду та значно збільшена територія регіонального ландшафтного парку "Дністер". Серед новостворених: ботанічна пам'ятка природи, два гідрологічних та два ландшафтних заказники у Хмільницькому та Жмеринському районах.
   Парк "Дністер" був створений у 2009 році в межах Могилів-Подільського району. Наразі до нього приєднались 1700 гектарів Ямпільщини, що разом складає понад 6700 гектарів заповідної території. По річці Дністер парк межує із молдовськими водно-болотними угіддями міжнародного значення "Унгурь-Холошниця" (Рамсарський сайт). Як субмеридіональний екологічний коридор долина річки Дністер має вирішальне значення для збереження біотичного розмаїття, високий рекреаційний потенціал, є перспективною для створення ключових елементів екологічної мережі. У даний час, в рамках виконання зобов’язань України як учасника Рамсарської Конвенції, Держуправлінням та Мінекології проводиться робота щодо надання даним територіям статусу водно-болотних угідь міжнародного значення і створення, в перспективі, міжнародного ландшафтного парку.
   Гідрологічні заказники: "Снивода" та "Рівський" представлені заплавами річок низького рівня з різнотравно-злаково-осоковими луками та є невід’ємною частиною екологічної мережі.
   Ландшафтні заказники "Межирівські берізки" та "Струмок" представляють типові ландшафти краю та вносять свою частку у збереження ландшафтного різноманіття.
   Довідково: "Снивода" (827,66га) на території дев'яти сільських рад Хмільницького району та "Рівський" (4,8га) на території Рівської сільської ради Жмеринського району. Річки Снивода та Рів є притоками річки Південний Буг, представлені заплавами річок низького рівня з різнотравно-злаково-осоковими луками, є невід’ємною частиною екологічної мережі. Річкові долини відіграють важливу роль як регуляторні системи, джерело природних рослинних ресурсів, шляхи міграції видів. В регіонах з надмірно трансформованим та фрагментованим рослинним покривом долини річок залишаються єдиними екосистемами з природною та напівприродною рослинністю.
   Рослинний покрив гідрологічного заказника "Снивода" формують представники широколистяних лісів, степової та середземноморської флори. Трав’янистий покрив різноманітний. Зустрічаються орляк звичайний, чоловіча папороть, веснівка дволиста, суниці лісові, конвалія звичайна, перстач прямостоячий, гравілат міський, вероніка дібровна, зірочник середній, фіалка собача, тонконіг дібровний. У найближчому до берега поясі мілководних рослин поширені осока гостра, ситник розлогий, рогіз широколистий і рогіз вузьколистий. Пояс комишів утворюють комиш озерний, ситняг болотний, очерет звичайний, тонконіг болотний. Тваринний світ території представлений такими видами, як ондатра звичайна, полівка сибірська, їжак білочеревий., серед плазунів і земноводних - вуж звичайний, прудка ящірка, зелена жаба, а саме озерна та їстівна жаба. У межах акваторії річки Снивода було виявлено такі види риб: карась сріблястий звичайний, карась звичайний, короп звичайний, верховодка звичайна, лин озерний, плітка звичайна, щука звичайна, окунь річковий, судак звичайний.
   Ландшафтні заказники розташовані: "Межирівські берізки" на території Рівської сільської ради Жмеринського району, "Струмок" на території Жмеринської міської ради. Ботанічна пам’ятка природи "Група дерев "Липи вікові" знаходиться на території Рівської сільської ради Жмеринського району.
Категорія: Події | Переглядів: 868 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада