Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 15 » Основні досягнення роботи Департаменту у 2014 році
19:16
Основні досягнення роботи Департаменту у 2014 році

   Протягом 2014 року департаментом екології та природних ресурсів проведено цілий ряд заходів, спрямованих на послаблення негативного впливу на довкілля, збереження та відтворення природних ресурсів області.    

  Так, у сфері нормативно-правового регулювання природоохоронної галузі підготовлені проекти розпоряджень голови облдержадміністрації: №575 від 06.10.2014р. "Про затвердження переліку земельних ділянок водного фонду разом з водними об’єктами, право оренди яких може бути реалізовано на земельних торгах, для рибогосподарських потреб";  №605 від 21.10.2014 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою з організації та встановлення меж території природно-заповідного фонду, регіонального ландшафтного парку "Дністер"; №644 від 03.11.2014 "Про управління майном колишнього міжобласного пункту захоронення отрутохімікатів"; а також підготовлено 61 проект розпорядження про надання в оренду земельних ділянок  водного фонду. 

   Більша частина коштів обласного фонду ОНПС, відповідно до Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища, була спрямована на реалізацію заходів  із запобігання та ліквідацію забруднення навколишнього природного середовища (14789,6 тис. грн.), зокрема проведення робіт із реконструкції каналізаційно-насосної станції та каналізаційної мережі в м. Тульчин; завершення  будівництва напірної мережі каналізації в смт. Тростянець; продовження робіт із будівництва каналізаційного колектору для відведення фекальних стоків в с. Шипинки Барського району та реконструкції очисних споруд в м. Калинівка; виготовлення проектно-кошторисної  документації з реконструкції самопливного каналізаційного колектора  в с. Агрономічне та очисних споруд смт. Літин та м. Ямпіль; придбання обладнання та машин для збору твердих побутових відходів в м. Погребище, смт. Сутиски, смт. Томашпіль та обладнання для очисних споруд каналізації смт. Вороновиця.

   Кошти, що були виділені на збереження природно-заповідного фонду (160,0 тис. грн.) освоєні в повному обсязі. Проведені роботи  з охорони диких тварин, занесених  до Червоної книги України (зубр європейський). На дослідження і розробки у сфері охорони навколишнього природного середовища  було заплановано  1000,0 тис. грн. (проведення ВОКСЛП "Віноблагроліс" заходів з виявлення запасів природних рослинних ресурсів, визначення та обґрунтування затрат на їх охорону та відтворення). Майже на 100% від  запланованого обсягу (157,0 тис. грн.) освоєні кошти за напрямком "Інша діяльність у сфері охорони навколишнього природного середовища": технічно оснащені  регіональні еколого-просвітницькі центри  на базі загальноосвітніх шкіл м. Жмеринка, м. Ямпіль та школи-ліцею смт.  Стрижавка; проведений аналіз існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області.  

   Вагома робота проведена в напрямку  знищення непридатних хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).   Так, у квітні 2014 року за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (1,5 млн. грн.) з області вивезено 67,725 тонн ХЗЗР для їх подальшого високотемпературного спалювання. Роботи проводились S.I.Group Consort Ltd. на території 12 сільських рад Чернівецького, Піщанського та Мурованокуриловецького районів. З Чернівецького району вивезено 51,5 тонн непридатних ХЗЗР,  з Піщанського та Мурованокуриловецького районів – відповідно  5,925 та 10,3 тонн.

   Для проведення наступного етапу таких робіт з обласного фонду ОНПС виділено один мільйон гривень. На знешкодження небезпечних речовин, які захоронені на території Джуринського могильника, з державного фонду ОНПС виділено 79,8 млн. гривень. Згідно акту обстеження міжобласного пункту захоронення отрутохімікатів (Джуринський отрутомогильник) від 29.08.2012 року для завершення робіт необхідно перезатарити та вивезти на знешкодження близько 2100 тонн ХЗЗР.

   У 2013 році до законодавчих актів України були внесені поправки, відповідно до яких орендодавцем земельних ділянок водного фонду за межами населених пунктів стали облдержадміністрації. Після цих змін виникла необхідність розпочати процедуру укладання договорів оренди водних об'єктів, поновлення договорів оренди земельних ділянок водного фонду та надання в оренду земельних ділянок водного фонду із водним об’єктом на умовах аукціону.

   У зв'язку з цим стала актуальною інвентаризація водних об'єктів області, яка була проведена  департаментом екології спільно з профільними установами області. В результаті інвентаризації було виявлено понад  500 раніше не облікованих ставків. Сьогодні загальна кількість ставків області становить 5356.

   Продовжує стабільно зростати площа природно-заповідного фонду області.  За звітний період об’єктами ПЗФ оголошені ландшафтні заказники місцевого значення "Караєцький" та "Яришівська гора" на території Рівненської сільської ради Муровано-Куриловецького району. Загальна площа новостворених об'єктів становить 190,2 гектари. Наразі Департаментом екології проводяться роботи із створення лісового заказника "Городище-Галявина" (Іллінецький район).

   Сьогодні на території області функціонує 409 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею біля 60 тисячі гектарів або 2,28% від площі області.   

   На виконання Законів України "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України  на 2000-2015 рр.", "Про екологічну мережу України" та Регіональної програми екологічної мережі Вінницької області у 2014 році розроблені місцеві схеми екологічної мережі Жмеринського та Муровано-Куриловецького районів.   Встановлені на місцевості межі регіонального ландшафтного парку "Дністер".

   З ініціативи громадських організацій Вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги та Вінницького обласного осередку Українського товариства охорони птахів розпочалась робота із створення природного заповідника на базі загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення "Згарський". 

   Повний звіт  можна подивитись тут

Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 619 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада