Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 5 » До пожежонебезпечного періоду - у всеозброєнні
11:57
До пожежонебезпечного періоду - у всеозброєнні
     У зв’язку зі спекотною та сухою погодою в Україні, яка прогнозується найближчим часом синоптиками, може скластися високий та надзвичайно високий клас пожежної небезпеки. Як свідчить досвід, саме у такий період виникає найбільша кількість лісових пожеж, а деякі з них набувають масштабів надзвичайних ситуацій. Так, наприклад, у спектоний 2010 рік в лісовому фонді України виникло понад 1,4 тисячі пожеж, якими знищено майже 500 гектарів лісу. Близько 90 відсотків від всіх пожеж в природних екологічних системах виникають з вини людини: багаття, недопалок, скло, випалювання минулорічної трави тощо. 
     Особливу увагу слід звернути на факти випалювання сухої рослинності та пожнивних решток. Департамент екології та природних ресурсів наголошує, що такі дії є незаконними та завдають негативний вплив на людину та довкілля. Слід наголосити, що в аномальних погодних умовах відповідальність за виникнення пожежі в природних екосистемах та спалювання стерні або сухої трави лягає, якщо не встановлено особу правопорушника, на власника, користувача або орендаря даної земельної ділянки, тобто особу, яка відповідає за її стан. Тому саме власники (користувачі) земельних ділянок повинні контролювати ситуацію й приймати відповідні рішення. 
    Закон України "Про рослинний світ" передбачає можливість випалювання стерні за умови отримання відповідного дозволу. Але, зважаючи на негативні наслідки таких дій та відповідно до рекомендацій Мінприроди України Мінрегіонбуду, Департамент тимчасово не видаватиме погоджень на випалювання пожнивних решток та залишків сухої рослинності. Тому будь-яке випалювання пожнивних решток або сухої рослинності на території Вінницької області є протиправним. 
   В разі настання спекотної погоди та небезпеки поширення пожеж на невизначений термін може бути перенесено і сезон полювання на пернату дичину. Відстежуючи ситуацію на місцях, закликаємо громадян області та спеціально уповноважені органи запобігати лісовим пожежам та випалюванню лучно-степової рослинності, оперативно реагувати на надзвичайні події, створювати робочі групи та мобільні рейдові бригади, до складу яких залучати спеціалістів Департаменту екології та природних ресурсів.  Також закликаємо жителів і гостей області утримуватися від відвідування лісових масивів у спекотну погоду, не розводити будь-яких вогнищ, бути обережним з недопалками та склом. В разі виявлення пожежі негайно повідомляти чергового диспетчера за телефоном "101".
Категорія: Надзвичайні ситуації | Переглядів: 790 | Додав: vineco | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада