Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 8 » 9-10 травня – Всесвітній день мігруючих птахів
12:09
9-10 травня – Всесвітній день мігруючих птахів

   Всесвітній день мігруючих птахів відзначається з 2006 року. Це щорічна просвітницька кампанія, спрямована на збереження перелітних птахів та місць їх проживання в усьому світі. Кампанія організована під егідою Програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища на основі двох міжнародних договорів щодо збереження дикої природи – Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин та Угоди про збереження афро-євразійських видів диких тварин. У 2015 році Секретаріат Конвенції запропонував відзначити цей день під гаслом "Енергія – зробимо її дружньою для птахів!" (Energy – make it bird friendly!).

   Адже експансія гідро та біоенергетики, поширення сонячних, вітрових, приливних і геотермальних енергетичних технологій призводить до втрати та деградації природних місць  існування та цілого ряду інших перешкод. Зіткнення з проводами, ураження електричним струмом, бар’єрні ефекти від енергетичної інфраструктури стали звичайним явищем, що призводить до загибелі птахів та витіснення їх з місць проживання. Птахи, які мігрують у теплих повітряних потоках, сконцентровані у вузьких коридорах, що робить їх вразливими до браконьєрства та зіткнення з висотними спорудами.

   Разом з тим, стале виробництво відновлювальної енергетики, пом’якшуючи зміни клімату та їх наслідки, позитивно впливає на перелітних птахів. Але, якщо подібні енергетичні технології застосовуються без належного проектування та оцінки ризиків, вони можуть стати серйозною загрозою для багатьох мігруючих видів. Для того, щоб зробити переліт більш безпечним, бажано враховувати рекомендації науковців-орнітологів при проектуванні потенційно небезпечних об’єктів, зберігати у природному стані та брати під особливу охорону держави місця перепочинку.

   Через Вінницьку область транзитом перелітає більшість журавлів, гусей (окрім сірої гуски), куликів, деякі види качок, всі казарки. Велика частина перелітних птахів гніздиться на території області. На Вінниччині під особливою охороною держави знаходиться цілий ряд природних територій, де перелітні птахи мають можливість перепочити та підгодуватися, а частина – гніздуватись. Серед них – регіональні природні парки у долинах Дністра, Південного Бугу, Мурафи, а також заказники у долинах Згару, Сниводи, Рову, Росі, Десенки. Водно-болотні угіддя в долині річки Дністер включені до списку водно-болотних угідь міжнародного значення. Достатня кормова база, відсутність фактора тривоги сприяють тому, що і взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших.

Довідка: Україна є стороною Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин та Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів.

Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 622 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада