Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 17 » Впровадження роздільного збору та утилізації ТПВ залишається одним із основних завдань на 2016 рік
15:11
Впровадження роздільного збору та утилізації ТПВ залишається одним із основних завдань на 2016 рік

     В області триває робота із створення системи інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами. За дорученням облдержадміністрації протягом останнього місяця з даного питання проведено чотири виїзні кущові наради. Тульчинська, Жмеринська, Могилів-Подільська та Хмільницька райдержадміністрації стали центрами, що приймали очильників органів місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади, спеціалістів департаменту екології та природних ресурсів, департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури, державної екологічної інспекції, керівників комунальних підприємств, науковців Вінницького національного технічного університету, представників ЗМІ та громадськості.

Під час нарад обговорювались питання, які залишаються актуальними майже для всіх територіальних громад області, а саме: відсутність пунктів збору вторинної сировини в населених пунктах; недостатній рівень контролю за станом поводження з відходами; низький рівень просвітницької та роз’яснювальної роботи.

Проблема набуває особливого значення з огляду на те, що з 1 січня 2018 року забороняється захоронення несортованих побутових  відходів.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник: "Час розмов та пропозицій закінчився і необхідно приступити до дієвих заходів".

Йшлося також про врахування різних методик роздільного збору. Так, для багатоповерхових житлових масивів та ряду установ оптимальним є збір за видами у спеціальних контейнерах. Такі відходи після пресування можуть йти на утилізацію, минаючи сортувальну лінію. Для приватного сектору більш  підходить практика сортування відходів у сміттєві мішки для сухих та окремо харчових відходів.  Методи можуть  доповнювати один одного. Схожі логістичні підходи вже застосовуються при зборі відходів, як для подальшої їх утилізації, так і для вивезення на сміттєзвалища.

Директор департаменту екології Микола Ткачук запропонував визначити у кожному районі відповідальну особу у сфері поводження з відходами, яка буде узагальнювати проведену роботу та забезпечувати координацію дій відповідних служб.

Оцінка сучасного стану управління твердими побутовими відходами у Вінницькій області проведена у 2015 році науковцями Вінницького національного технічного університету в рамках проекту "Наукові обґрунтування заходів щодо оптимізації систем інтегрованого управління та поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області".

Результати досліджень викладені у попередньому заключному звіті, де в розрізі районів оцінений рівень безпеки діючих полігонів та звалищ ТПВ; стан ґрунтів навколо них; морфологічний склад відходів та частка небезпечних компонентів у ньому. Проведений аналіз ринку вторинної сировини та нормативно-правового забезпечення.

Наразі триває другий етап проекту, що передбачає вивчення громадської думки, шляхи інформування населення, а також розробку єдиної системи роздільного збору, досортування в разі потреби, утилізацію відходів як вторинної сировини та захоронення на полігоні тих відходів, що не підлягають переробці. 

Категорія: Події | Переглядів: 417 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада