Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Березень » 27 » Екологічні пріоритети - на порядку денному облдержадміністрації
17:59
Екологічні пріоритети - на порядку денному облдержадміністрації

Про це сьогодні зазначив директор Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Микола Ткачук на щопонеділковій апаратній нараді з керівниками Департаментів та служб регіону, презентуючи основні пріоритети діяльності департаменту у 2017 році .

За словами Миколи Ткачука, напрямок збільшення площі природно-заповідного фонду є надзвичайно важливим з огляду на євроінтеграційну політику України. Так, Законом України "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року" передбачено розширення площі природно-заповідного фонду до 15 відсотків території країни.

«На 2017 рік заплановано розширення площі 2 та оголошення 14 нових об’єктів природно-заповідного фонду. Серед них 11 ландшафтних та ботанічних заказників, 4 гідрологічні пам’ятки природи. А також 1 ботанічна пам’ятка природи та територія, що відома під назвою «Іллінецький кратер». Географія нових об’єктів охоплює Козятинський, Іллінецький, Жмеринський, Чечельницький, Шаргородський, Теплицький, Мурованокуриловецький райони», - зазначив Микола Ткачук.

Також, керівник Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації зазначив, що при очевидній необхідності заповідання названих територій, їх загальна площа є невеликою і суттєво не впливає на збільшення відсотка природно-заповідного фонду області. Саме тому, на його думку, сьогодні є актуальним створення комплексних, значних за площею природоохоронних територій, які, по-перше, мають більший потенціал для відновлення та збереження біотичного і ландшафтного різноманіття, а, по-друге дозволяють значно збільшити відсоток заповідних територій.

Згадуючи, трагічні минулорічні події, пов’язані із загибеллю зубрів, Микола Ткачук відзначив, що вони спонукали ряд громадських екологічних організацій звернути увагу на посилення режиму охорони цього червонокнижного виду і порушити питання про створення національного природного парку «Центральне Поділля», до якого планується включити частину Вінницького, Літинського та Хмільницького районів. На підтримку цієї ініціативи головою обласної державної адміністрації 3 березня цього року підписано розпорядження №151, яким створено відповідну робочу групу з опрацювання даного питання.

«Також ми розглядаємо можливість створення національного природного парку «Дністер», який може стати основою для транскордонного (міжнародного) природного парку. Дана прикордонна територія має потужний потенціал розвитку туристичної інфраструктури. Як підтвердження цього, нещодавно від молдовської сторони надійшло запрошення взяти участь у румуно-молдовському проекті по збереженню біосфери у зоні річки Дністер, який планується реалізувати за кошти Євросоюзу», - розповів Микола Ткачук.

За його словами, суть програми полягає у більш детальному вивченні біосфери в руслі Дністра та подальшому використанні прибережних зон в туристичних цілях. Отже, у перспективі передбачається розробити спільний туристичний маршрут. Проект полягає в тому, що саме у басейні Дністра знаходиться територія, якій надано міжнародний статус – це ділянка площею понад 5 тисяч гектарів, яка охоплює території від села Лядова до міста Ямпіль, так званий Рамсарський сайт.

За матеріалами www.vin.gov.ua

Переглядів: 840 | Додав: kostya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада