Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Архів новин

$IMAGE1-left$  В цей день у 1917 році був створений перший державний заповідник «Баргузинський», завданням якого стало збереження соболя та інших тварин на Байкалі. З часом заповідник отримав міжнародне визнання – рішенням ЮНЕСКО йому надано статус біосферного. А з 1997 року за ініціативи «Центру охорони дикої природи» та «Всесвітнього фонду дикої природи» день утворення Баргузинського заповідника відзначається як День заповідників і національних парків.
Заповідники, національні парки та інші території природно-заповідного фонду сьогодні є майже єдиним засобом збереження природних ландшафтів, дикої фауни та флори. 
Тому в більшості країн надання природним комплексам статусу особливої державної охорони залишається традиційною, престижною та ефективною формою природоохоронної діяльності. 
Значні успіхи у справі заповідання територій досягнуті і на Вінниччині, що є наслідком співпраці владних інституцій, територіальних громад та громадських організацій. Протягом останніх шести років площа природно-заповідного фонду стабільно зростала. Так, якщо у 2009 році вона становила один відсоток від території області, то у 2010 – зросла майже вдвічі і досягла 1,94%. Сьогодні заповідані території займають біля 60 тисяч гектарів або 2,2% від площі області. 
409 заповідних об'єктів області охороняють велике розмаїття рідкісних, зникаючих, реліктових, ендемічних видів ... Читати далі »

Категория: Події | Просмотров: 433 | Добавил: kostya | Дата: 29.07.2016

 Заповідана територія являє собою два руслових ставки, що розмежовані греблею, прилеглі до них схили та долину із джерелами та струмками. Водно-болотні угіддя заказника є місцем проживання та відпочинку під час міграцій 47 видів птахів. З них під охороною Бернської конвенції знаходиться 46 видів, Бонської – 11, Вашингтонської – 5. Один вид – деркач – занесений до Загальноосвітнього Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Підорлик малий занесений до Червоної Книги України. Береги водойм та прилеглі до них схили вкриті лучно-степовою рослинністю. Багато червонокнижних та регіонально рідкісних видів: три види сну – великий, лучний та розкритий; три види півників – угорські, злаколисті та болотяні, горицвіт весняний, вишня степова, ковила волосиста. Унікальний комплекс ящірок: прудка, живородна та зелена. Остання занесена до Червоної книги України.  Територія заповідного об’єкту із користування вилучатись не буде, її площа складає 6,96 гектарів. Заказник є потенційним об’єктом для включення до Смарагдової мережі України. Його статус дасть можливість забезпечити охорону та ефективне використання території природного водно-болотного комплексу ... Читати далі »

Категория: Новини | Просмотров: 502 | Добавил: kostya | Дата: 29.07.2016 | Комментарии (0)

17 червня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами. Саме в цей день у 1994 році прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням, яка є однією з найбільших міжнародних угод природоохоронного спрямування. На сьогоднішній день її сторонами є 193 країни світу. 
Однак і сьогодні деградація земель та опустелювання, причиною яких є виснажлива експлуатація ґрунтів та нераціональна вирубка лісів, залишаються однією з найбільших проблем світу. 
В Україні процеси деградації земель поширені на всій території. Найбільш масштабними є ерозія та забруднення. 
На Вінниччині ерозійні процеси зумовлені, по-перше, високим розміщенням її території над рівнем моря, по-друге, тим, що до складу ґрунтоутворюючих порід переважно входять леси та лесовидні суглинки, які легко розмиваються водою. Хоча площа малопродуктивних та деградованих земель, які підлягають консервації, складає лише 2,9% від загальної площі області, охорона та відтворення родючості ґрунтів залишається для регіону актуальним напрямком природоохоронної діяльності. 
Практичні землеохоронні заходи передбачені рядом обласних програм: Регіональною програмою охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013–2018 роки та Регіональною програмою використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення від ... Читати далі »

Категория: Події | Просмотров: 436 | Добавил: kostya | Дата: 17.06.2016

  12 лютого 2016 року у місті Вінниці відбувся Всеукраїнський Форум роботодавців та підприємців галузі рибного господарства України. Серед 350 його учасників більшість складали орендарі водних об’єктів з різних областей України. Разом з тим, до діалогу були запрошені і представники органів державної виконавчої влади, наукових установ та громадських організацій, серед яких свою думку в обговорені висловили вчені НДІ Держводекологія, керівники структурних підрозділів Державного агентства водних ресурсів, Державного агентства рибного господарства, Міністерства аграрної політики та продовольства України,  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Участь у роботі форуму взяв і перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Гижко, який у вступному слові зазначив, що кожен з 5 тисяч водних об’єктів області представляє не тільки економічну цінність, а перш за все – цінність ... Читати далі »

Категория: Події | Просмотров: 481 | Добавил: vineco | Дата: 14.02.2016

   Вінницька обласна рада прийняла рішення оголосити об’єктом природно-заповідного фонду водно-болотний комплекс, який знаходиться біля села  Ільківка Вінницького району  Заповідана територія являє собою русловий ставок та прилеглу до нього територію вздовж річки Рівець. На берегах переважають вербові насадження з густим трав’яним покривом та угрупуванням осик. Зростає велика кількість лікарських рослин, що занесені до Червоної книги України. Крім того, зустрічаються півники болотяні (ірис), які занесені до «Загального переліку рідкісних та зникаючих видів судинних рослин і тварин Вінницької області,

Частина водойми заболочена і є місцем гніздівлі багатьох водоплавних  та навколоводних видів птахів. Постійно гніздиться сіра чапля. Вербнякові зарості складаються з кількох видів верб – попелястої, тичинкової та ламкої. Часто зустрічається  чистець болотний, водяний перець, вербозілля звичайне, ранник тіньовий, ... Читати далі »

Категория: Події | Просмотров: 712 | Добавил: tanya | Дата: 11.02.2016

Заявка щодо видачі дозволу на спеціальне водокористування

(скачати форму)

Категория: Новини | Просмотров: 525 | Добавил: RCME | Дата: 03.02.2016

      Другого лютого 1971 року розпочала свій відлік "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". У світі цей документ відомий під назвою Рамсарська конвенція (за назвою іранського міста Рамсар, де був підписаний документ).

Болота, особливо високотравні, мають надзвичайну здатність до очистки води.     Роль водно-болотних екосистем у збереженні біорізноманіття, у кліматорегулюючих процесах, формуванні та регуляції стоку річок важко переоцінити.

Україна також є однією із сторін Рамсарської конвенції.  На сьогодні в країні понад два десятки водно-болотних угідь, яким надано статус Рамсарських угідь міжнародного значення.

... Читати далі »

Категория: Прес-релізи | Просмотров: 502 | Добавил: tanya | Дата: 01.02.2016

« 1 2 3 4 5 ... 68 69 »
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада