Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 1 » 2 лютого –міжнародний день водно-болотних угідь
20:10
2 лютого –міжнародний день водно-болотних угідь

      Другого лютого 1971 року розпочала свій відлік "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". У світі цей документ відомий під назвою Рамсарська конвенція (за назвою іранського міста Рамсар, де був підписаний документ).

Болота, особливо високотравні, мають надзвичайну здатність до очистки води.     Роль водно-болотних екосистем у збереженні біорізноманіття, у кліматорегулюючих процесах, формуванні та регуляції стоку річок важко переоцінити.

Україна також є однією із сторін Рамсарської конвенції.  На сьогодні в країні понад два десятки водно-болотних угідь, яким надано статус Рамсарських угідь міжнародного значення.

Має свої угіддя міжнародного значення і Вінниччина. У 2011 році ділянка в долині річки Дністер включена до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарський сайт).  Їх площа складає 5394,28 гектарів і охоплює території від села Лядова до міста Ямпіль.

Дана ділянка Дністра є місцем гніздування та зимівлі багатьох видів водоплавних та навколоводних птахів. Взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших.  За оцінкою фахівців тут зустрічаються птахи 205 видів, з яких 113 – гніздиться. До Червоної книги Всесвітнього союзу охорони природи занесені 9 видів,  до Червоної книги України – 24, 57 видів включені в перелік Боннської конвенції про охорону мігруючих видів диких тварин.  Під час весняної та осінньої міграції тисячі різних птахів знаходять тут їжу та відпочинок. 

      Також у зв’язку із відзначенням дня водно-болотних угідь варто згадати такі заповідні місця Вінниччини як Буго-Деснянський загальнозоологічний заказник; Згарський загальнозоологічний заказник; "Горобовецький" – балкове болото з цінним, рідкісним в області, місцем зростання осоки волотчастої.

У 2015 році департамент екології та природних ресурсів підготовив до заповідання цілий ряд територій з водно-болотними угіддями. Серед них гідрологічний заказник «Ільківський став» (Ільківська сільська рада); орнітологічний заказник «Ставки» (Чечельницька селищна рада); розширення гідрологічних заказників «Перемога» та «Немиринецьке» (Переможнянська сільська рада Козятинського району).

Додатково: Під водно-болотними угіддями розуміють території маршів, боліт, драговин, торфовищ або водойм, природних або штучних, стоячих або проточних, прісних, солонкуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких не перевищує шість метрів 

 

Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 505 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада