Екоспільнота
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 2 » 03 грудня - всесвітній день боротьби з пестицидами
16:43
03 грудня - всесвітній день боротьби з пестицидами
   На сьогодні перед Україною та перед Мінприроди України стоять дві задачі: перша — це визначити точну кількість непридатних пестицидів на території України, а друга — їх вивезти. Стратегія Мінприроди полягає не в точковій ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів, а в комплексному повному очищенні територій.
   Відзначається у день, коли у 1984 році на пестицидному заводі у м.Бхопалі (Індія) сталася екологічна катастрофа. Щоб привернути увагу до вирішення проблем, які виникають в результаті виробництва та застосування небезпечних хімічних речовин, Латиноамериканська мережа активістів проти пестицидів оголосила 3 грудня днем боротьби з пестицидами, який незабаром став міжнародним.
   Пестициди – токсичні речовини хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб; внаслідок діяльності яких уражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям (із Закону України "Про пестициди та агрохімікати").
   До пестицидів відносяться інсектициди (проти комах), фунгіциди (проти грибкових захворювань), гер­біциди (проти бур'янів), зооциди (проти гризунів). Всі вони володіють високою біологічною активністю і тому здатні негативно впливати також і на організм людини. Забруднення пестицидами навколишнього середо­вища відбувається фізичним та біологічним шляхом. Перший – це розсіювання з допомогою вітру в атмо­сфері та поширення через водотоки. Другий — перенесення живими організмами по харчовому ланцюжку. Із просу­ванням до вищих ланок харчового ланцюга кон­центрації шкідливих речовин зростають, нагромаджуючись у внутрішніх органах, переважно в печінці та нирках.
   Пестициди спричиняють негативний вплив на воду, повітря, ґрунт (пригнічують біологічну активність ґрунтів й перешкоджають природному відновленню родючості) тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівно­ваги в природному середовищі. Застосування пестицидів знижує урожайність ряду культур внаслідок загибелі комах-опилювачів. Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні ви­являли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу та людину, зокрема. А вплив сучасних органофосфатних пестицидів, які швидко розкладаються, загрожує розвитком депресій, роздратуванням, розладом пам'яті, іншими нейропсихологічними порушеннями. Дати оцінку всіх наслідків впливу пестицидів неможливо через недосконалість методів дослідження. Особливо небез­печне неправильне або надмірне використання пестицидів. У об'єктів, проти яких спрямована дія пестицидів, спостерігається певна пристосованість до них. Сьогодні багато видів комах вже стійкі до інсектицидів. Знаючи це, господарства в рази перевищують концентрацію розчину, що згубно позначається на багатьох інших організмах.
   Отже, хімізацію, що інтенсивно розвивається в сільсько­му господарстві, можна оцінювати з двох позицій — як економічно вигідну і як екологічно небезпечну для навко­лишнього середовища і для самої людини. Але поки що людина не може відмовитися від використання пестицидів – найбільш ефективного засобу боротьби з сільськогосподарськими шкідниками і хворобами рослин. Щоб уникнути шкідливого впливу на довкілля та здоров’я людини необхідний постійний контроль за зберіганням й використанням пестицидів.
   Серед великої групи пестицидів є частина, що відноситься до категорії відходів. Це – непридатні, заборонені та невизначені пестициди, які залишилися після ліквідації або банкрутства сільськогосподарських підприємств. Зазвичай, вони розміщені у непридатних для зберігання умовах та є однією з найсерйозніших проблем охорони довкілля. Через неналежні умови зберігання з часом зруйнувалася тара, у результаті неконтрольованих хімічних реакцій утворилися нові, небезпечні суміші пестицидів. Ситуацію загострює те, що такі склади, зазвичай, не охороняються. Серед непридатних пестицидів виділяється група, що віднесена до стійких органічних забруднювачів (СОЗ). Це високотоксичні пестициди дихлордифеніл-трихлоретан –ДДТ або дуст, діелдрин, алдрин, гептахлор, мірекс, токсафен, ендрин, хлордан, гексахлорбензол. Проведені дослідження виявили, що вживання продуктів навіть з дуже малим вмістом СОЗ призводить до розбалансування імунної системи у дорослих, а у дітей – до серйозних проблем з координацією рухів та розумової діяльності, може спровокувати онкозахворення. Стійкість до розкладу та здатність поширюватися призводить до того, що уражаються живі істоти навіть там, де СОЗ ніколи не використовувалися – за Північним колом, в Антарктиці, на віддалених островах світового океану.
   Вінниччина: На території Вінницької області на початок 2011 року за даними інвентаризації налічувалось 734,3 тонн непридатних та заборонених пестицидів, (без Джуринського отрутомогильника, де знаходиться 1023,7 тонн непридатних пестицидів з 9 областей України). За даними інвентаризації 2008 року на території області налічувалось1066,675 тонн. З грудня 2008 по листопад 2011 років вивезено на знешкодження 671,06 тонн непридатних пестицидів. Тільки у 2011 вивезено 111,05 тонн цих небезпечних відходів.
   Але реальне зменшення обсягів по області склало лише 332,375 тонн. Розбіжність пояснюється тим, що при проведенні робіт з перезатарення (у 2008-2009 роках) та при проведенні інвентаризації у 2010 році додатково виявлено 219,597 тонн даних небезпечних відходів. Додаткові обсяги виявлені і у 2011 році. Причиною такої ситуації є відсутність зацікавленості керівництва певних адміністративних одиниць у вирішенні проблеми, а також недосконалість оцінки обсягів непридатних пестицидів, зокрема відсутність можливості їх зважування та окомірне (візуальне) визначення обсягів цих високотоксичних відходів. Під час проведення інвентаризації фіксувалась кількість небезпечних відходів, визначався власник, технічний стан тари та приміщень, адже порожня тара, забруднена земля повинні бути включені до переліку непридатних пестицидів.
 
   Довідка: 23 травня 2001 Україна підписала Стокгольмську Конвенцію про СОЗ, чим підтвердила послідовність своїх дій у вирішенні глобальних екологічних проблем, пов’язаних з обігом небезпечних хімічних речовин. Стокгольмська конвенція про СОЗ має на меті охорону здоров’я людини та навколишнього середовища від СОЗ і спрямована на скорочення використання і подальшу повну ліквідацію перших 12-ти особливо токсичних СОЗ. До них належать: високотоксичні пестициди (дихлордифеніл-трихлоретан— ДДТ, діелдрин, алдрин, гептахлор, мірекс, токсафен, ендрин, хлордан, гексахлорбензол), промислові продукти (поліхлоровані біфеніли — ПХБ) та продукти ненавмисного виробництва (поліхлоровані дибензо-пара-діоксини та дібензофурани), які утворюються при високотемпературних технологічних процесах із застосуванням хлору.
Категорія: Прес-релізи | Переглядів: 2366 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Google спільнота
Може бути цікаво!
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Органи влади
Актуально!
Місцева влада